text: + | -
Byanda NunyaraCompleted 2010

The scope of this project encompassed the redevelopment of a significant portion of an existing Salvation Army Women’s Refuge Centre, used to provide accommodation and refuge for women (and their children) in crisis. As the requirements of the existing Refuge have changed within its social context, it became evident that to continue offering valuable community assistance it was time for the existing accommodation and management of the Refuge to be reassessed.

 

The project involved the demolition of two existing two-storey antiquated accommodation buildings, and the development of new residential and hostel style accommodation in response to current demands, together with new administration office space, staff amenities, family visits area, kitchen and dining facilities, and the provision of other ancillary areas in support of the Centre’s general operation. The new accommodation included:

 

  • Six Single Bed Units, each with an individual ensuite bathroom;
  • Four Two Bedroom Family Units, each with its own kitchen, living and bathroom facilities;
  • One Two Bedroom Mobility Family Unit, with its own kitchen, living and bathroom facilities suited to occupants with restricted mobility; and
  • One Three Bedroom Family Unit, with its own kitchen, living and bathroom facilities.

 

The Brief for this project called for modern accommodation appropriate to the style and scale of the existing Refuge complex and the broader residential streetscape. The development provides modern accommodation facilities with pleasant outdoor spaces in the form of both private courtyards and communal gathering areas with BBQ facilities. The aim of the development is to provide a reassuring environment in which the residents can feel comfortable and safe, and staff have the appropriate facilities to provide the high level of personal care and counselling for which The Salvation Army are renowned.

 

The buildings use traditional concrete slab on ground construction, with double brick face brickwork, aluminium door and window frames, and timber trussed roof construction with Colorbond custom orb roof sheeting. High levels of insulation both under the roof sheeting and on top of the flat ceilings, together with the large ventilated roof space, provide an internal environment with a high level of passive temperature control. Skylights provide a high level of ambient lighting to internal spaces, thus reducing the need for artificial lighting during daylight hours. Internal rooms, both accommodation and office, have individual reverse cycle split system air-conditioning, providing for a high level of flexibility in usage as occupant numbers fluctuate. Energy efficient lighting and power and water efficient plumbing fixtures are used throughout to help minimise ongoing operational costs and consumption.